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授業科目名
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指導教員
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陸水水質評価特論
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風間 ふたば/西田 継/原本 英司
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時間割番号
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単位数
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コース
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履修年次
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期別
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曜日
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時限
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418144 | 2 | (未登録) | 1 | 後期 | 金 | II | ||||||||||||
[概要と目標] | ||||||||||||||||||
[Advanced Water Environment Assessment] Environmental issues and the applied methodologies are outlined specifically on terrestrial environments such as groundwater, river or lake. Natural and human-induced water contents, estimations of pollutant load and health risk/guideline, modeling water quality incorporated with infiltration/flow/runoff processes are discussed. English is potentially used. 陸域の水環境(地下水、河川、湖沼)における諸問題と研究手法について学ぶ。森林、農地、市街地、事業所等から発生する自然及び人為由来の水質成分の特徴と、水環境に関わる健康および生活環境項目に対する規制の概念を習得する。また、公共用水域モニタリングや閉鎖性水域に対する総量規制などの実務を念頭に、モニタリング指標の意義と問題点、汚濁負荷発生量の推定法について、演習を交えて理解する。多国籍の受講者を対象とするため、英語の使用を前提とする。 |
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[到達目標] | ||||||||||||||||||
- Understanding basic concept of water quality control and calculation of guideline values - Understanding basic concept of water quality modelling and capable of introducing the equations ・環境管理に必要な水質成分の特徴と規制の方法を理解する ・水質に関わる規制値の設定と管理に関わる行政的手続きの実例を理解する |
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[専攻の目標と講義の目標との関連性] | ||||||||||||||||||
Method of solution for assignment in this class will be applied to any research field. 本講義で取り組む演習問題等への解法は、各自の研究を進める上で応用可能なものであう。 |
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[必要知識・準備] | ||||||||||||||||||
Basics of water quality is desirable. 水質に関する基礎知識を持っていることが望ましい。 |
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[評価基準] | ||||||||||||||||||
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[教科書] | ||||||||||||||||||
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[参考書] | ||||||||||||||||||
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[講義項目] | ||||||||||||||||||
1 Introduction (Kazama, Nishida, and Haramoto) 2 Outline of health-related items (Haramoto) 3 Outline of microbiological indicators (Haramoto) 4 Methods for microbial risk assessment (Haramoto) 5 Future of microbiological indicators (Haramoto) 6 Outline of living environmental items (Nishida) 7 Future of living environmental items (Nishida) 8 Methods for water quality monitoring (Nishida) 9 Principle of loading estimation (Nishida) 10 Outline of governmental procedures for setting water quality standards (Kazama) 11 Examples of governmental procedures for setting water quality standards: health items (Kazama) 12 Examples of governmental procedures for setting water quality standards: items for conservation of the living environment (Kazama) 13 Management of water quality and activities of citizens (Kazama) 14 Group discussion 1 (Kazama, Nishida, and Haramoto) 15 Group discussion 2 (Kazama, Nishida, and Haramoto) 1 イントロダクション(全員) 2 健康項目の概要(原本) 3 微生物学的指標の概要(原本) 4 微生物学的指標の課題(原本) 5 微生物学リスク評価の手法(原本) 6 生活環境項目の概要(西田) 7 生活環境項目の課題(西田) 8 水質モニタリングの手法(西田) 9 汚濁負荷発生量推定法の原理(西田) 10 規制値設定の概要(風間) 11 規制値設定に関わる行政手続きの実例:健康項目(風間) 12 規制値設定に関わる行政手続きの実例:生活環境項目(風間) 13 水質管理と市民活動(風間) 14 グループディスカッション1(全員) 15 グループディスカッション2(全員) |