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授業科目名
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担当教員
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農業環境システム特論
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新藤 純子
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時間割番号
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単位数
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コース
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履修年次
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期別
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曜日
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時限
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329465 | 2 | (未登録) | 1 | 後期 | 月 | III | ||||||||||||
[概要と目標] | ||||||||||||||||||
Historical changes, current status and countermeasures of environmental problems such as water pollution caused by food and biomass production are outlined. Data analysis method such as material balance model and basics of ecological risk analysis are learned.<BR>食料やバイオマス生産に伴って生じる水質汚染などの環境問題について、統計データに基づいて変遷と実態および対策について概説する。また、物質循環モデルなどによるデータ解析法や生態リスク評価の基礎を身につける。 | ||||||||||||||||||
[到達目標] | ||||||||||||||||||
Understanding the environmental effects due to agricultural practice and counter measures. Learning skills of data analysis to estimate the state of environmental.<BR>農業による環境影響の現状や対策を理解する。データから環境の現状を推定する方法を習得する。 | ||||||||||||||||||
[必要知識・準備] | ||||||||||||||||||
Basics of environmental science, ecology, water quality and statistical analysis.<BR>環境科学、生態学、水質化学、統計データ解析の基礎 | ||||||||||||||||||
[評価基準] | ||||||||||||||||||
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[教科書] | ||||||||||||||||||
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[参考書] | ||||||||||||||||||
[講義項目] | ||||||||||||||||||
A. Changes in food and biomass production and the environment<BR> ・Analysis of Statistical data related to food and biomass production in the world<BR> <BR>B. Environmental pollution caused by agriculture and countermeasures<BR> ・Fertilizer application and agriculture production, Fertilizer use efficiency<BR> ・Environmental load from expanding livestock farming and implementation of drainage regulation<BR> ・Water pollution caused by agriculture<BR> ・Initiatives in EU,OECD<BR> ・Mitigation of GHG emission from agriculture<BR><BR>C. Effect of nitrogen deposition to natural ecosystems<BR> ・Ammonia volatilization and deposition<BR> ・Nitrogen saturation hypothesis<BR><BR>D. Ecological risks of agricultural chemicals<BR> ・Ecological effects of pesticides<BR> ・Concept of risk<BR> ・Risk assessment methods of pesticides to aquatic organisms<BR><BR><BR>A. 世界の食料・バイオマス生産の変化と環境<BR> ・食料生産等にかかわる世界の統計データの解析<BR> <BR>B. 農業と環境汚染・対策<BR> ・施肥と農業生産、肥料効率の変化<BR> ・畜産の拡大による環境負荷、排水規制<BR> ・農業に起因する水質汚染<BR> ・EU,OECDにおける取り組み<BR> ・温室効果ガス発生抑制技術<BR><BR>C. 窒素の自然生態系への影響<BR> ・アンモニアの揮散と自然生態系における窒素沈着<BR> ・窒素飽和仮説<BR><BR>D. 農業起源物質の生態リスク<BR> ・農薬の生態影響<BR> ・リスクの考え方<BR> ・水生生物に対するリスク評価法 |