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授業科目名
担当教員
農業環境システム特論
新藤 純子
時間割番号
単位数
コース
履修年次
期別
曜日
時限
329465 2 (未登録) 1 後期 III
[概要と目標]
Historical changes, current status and countermeasures of environmental effects caused by food and biomass production are outlined. Data analysis method such as material balance model and basics of ecological risk analysis are learned.<BR>食料やバイオマス生産に伴って生じる環境影響のいくつかの側面について、統計データに基づいて変遷と実態および対策について概説する。また、物質循環モデルなどによるデータ解析法や生態リスク評価の基礎を身につける。
[到達目標]
Understanding the environmental effects due to agricultural practice and counter measures. Learning skills of data analysis to estimate the state of environmental.<BR>農業による環境影響の現状や対策を理解する。データから環境の現状を推定する方法を習得する。
[必要知識・準備]
Basics of environmental science, ecology, water quality and statistical analysis.<BR>環境科学、生態学、水質化学、統計データ解析の基礎
[評価基準]
No評価項目割合評価の観点
1小テスト/レポート 50  %Appropriateness of the theme and logicality of the structure. 主題が的確に捉えられているか。論理的に構成されているか 。 
2発表/表現等 50  %Assess the understanding through the class work. 講義中の質疑応答により理解度を評価する。 
[教科書]
  1. Not designated. Related literatures or research examples will be introduced when necessary.
[参考書]
  1. 世界の食料生産とバイオマスエネルギー, 東京大学出版会, ISBN:978-4-13-072102-8
  2. 農業と環境汚染, 農文協, ISBN:4-540-04293-9
  3. 環境リスク解析, 東京図書, ISBN:4-489-00738-8
[講義項目]
A.1st &#8211; 2nd week: Changes in food and biomass production and the environment<BR> ・Statistical data related to food and biomass production in the world<BR>・Material budget mode<BR><BR>B. 3rd to 6th week: Environmental pollution caused by agriculture and countermeasures<BR>・Fertilizer application and agriculture production, Fertilizer use efficiency<BR>・Environmental load from expanding livestock farming and implementation of drainage regulation<BR>・Water pollution caused by agriculture<BR>・Initiatives in EU,OECD<BR><BR>C. 7th &#8211; 9th: Effect of nitrogen deposition to natural ecosystems<BR>・Ammonia volatilization and deposition<BR>・Nitrogen saturation hypothesis<BR><BR>D. 10th &#8211; 12th week: GHG emission from farmland soil and mitigation<BR>・Mechanisms of GHG production and emission in soil<BR>・Development and evaluation of mitigation methods<BR><BR>E. 13th &#8211; 15th week: Ecological risks of agricultural chemicals<BR> ・Ecological effects of pesticides<BR> ・Concept of risk<BR> ・Risk assessment methods of pesticides to aquatic organisms<BR><BR><BR>A.1〜2週 食料・バイオマス生産の変化と環境<BR> ・食料生産等にかかわる世界の統計データ<BR>・物質循環モデル<BR><BR>B.3〜6週 農業と環境汚染<BR>・施肥と農業生産、肥料効率の変化<BR>・畜産の拡大による環境負荷、排水規制<BR>・農業に起因する水質汚染<BR>・EU,OECDにおける取り組み<BR><BR>C. 7〜9週 窒素の自然生態系への影響<BR>・アンモニアの揮散と自然生態系における窒素沈着<BR>・窒素飽和仮説<BR><BR>D. 10〜12週 農地からの温室効果ガスの発生・制御<BR> ・温室効果ガス発生のメカニズム<BR>・発生抑制技術開発・評価<BR><BR>E. 13週〜15週 農業起源物質の生態リスク<BR> ・農薬の生態影響<BR> ・リスクの考え方<BR> ・水生生物に対するリスク評価法